Reflexní prvky na kolo

Cyklistika je krásný sport, jehož obliba v Česku neustále roste. Přibývají nové cyklostezky. Nikdy však nebude tolik cyklostezek, aby se v běžném provozu nepotkali cyklisté s řidiči aut. Proto je důležité, aby cyklisti byli pro řidiče aut a ostatní účastníky provozu dobře viditelní. Čím dříve si řidič všimne cyklisty, tím snáze se mu dokáže vyhnout nebo přizpůsobit rychlost dopravní situaci. Jde tedy především o bezpečnost.

Viditelnost cyklistů zlepšují reflexní prvky. Část z nich je dokonce povinná výbava každého kola. Doporučujeme však použít  i další reflexní prvky nad rámec povinné výbavy. Přečtěte si, jaké jsou povinné reflexní prvky na kolo a jaké další prvky doporučujeme použít pro vaši vyšší bezpečnost.

povinná výbava na kole (včetně reflexních prvků)

Povinná reflexní výbava kola

Do povinné výbavy kola patří:

  • přední bílá odrazka
  • zadní červená odrazka
  • oranžové odrazky ve špicích kol
  • oranžové odrazky na pedálech z obou stran

Za snížené viditelnosti je navíc povinné osvětlení. Světla na kolo musí být dvě. Jedno bílé ve předu a červené vzadu. Povinné reflexní prvky berte spíše jako nejnutnější minimum, není však od věci být dobře vidět díky dalším volitelným reflexním prvkům. Jde o vaši bezpečnost.

Doporučená reflexní výbava  pro cyklisty

Jak už bylo řečeno, být dobře vidět je v zájmu každého cyklisty, protože se tím výrazně snižuje riziko nebezpečných situací na silnici. Jaké prvky jsou vhodné pro cyklisty?

Jako cyklista můžete být reflexní doslova od hlavy k patě. Začneme těmi nejběžnějšími reflexními prvky. Bezesporu nejrozšířenější jsou reflexní vesty. Vestu můžete používat celý den. Výhoda vesty je, že je díky velké ploše opravdu výrazná a viditelná na velkou vzdálenost. Vesta je navíc vzdušná a dobře prodyšná, takže je ideální pro aktivní pohyb.

Skvělou alternativou k vestě jsou reflexní trička s reflexními pruhy splňující normu EN 471, EN 340.

Na cyklistickou přilbu, která je další povinnou součástí výbavy každého cyklisty, si můžete nalepit reflexní samolepku (především pro děti) nebo kousek lepící reflexní pásky.

Můžeme jít dál a zaměřit se na vaše ruce a nohy. Tady, stejně jako chodci, mohou cyklisté využít reflexní pásky, které se snadno připevní na nohu i ruku. Vždy doporučujeme mít pásky na stranně do silnice, tedy na levé noze a ruce, ale neztratí se ani napravo.

Reflexní pásky můžete vhodně rozmístit také na vybrané části rámu kola.

Na závěr si necháváme ještě jeden prvek, který je určený přímo na kolo. Na špice kol si můžete připnout reflexní tyčky. Výrazně tím zvýšíte svoji viditelnost ze strany. To je důležité hlavně na křižovatkách a při změnách směru.

Závěr

Na závěr si ještě názorně ukažme, jak jsou reflexní prvky pro cyklistu důležité po setmění. Poslouží nám k tomu nákres od Besipu. Řidič, který jede po tmě předepsanou rychlostí 90 km/hod ujede ještě 70 m od doby, kdy si poprvé všimne cyklisty, do doby než úplně zastaví. To je přibližně délka jednoho fotbalového hřiště.

media-20170525 (1)

Cyklista v tmavém oblečení bez reflexních prvků je pro řidiče viditelný jenom na vzdálenost 18 m. Řidič má tedy přibližně sekundu na reakci, než cyklistu dojede. Jen o trochu lépe je na tom cyklista v červeném, žlutém nebo bílém oblečení. Takové oblečení je po tmě vidět lépe, ale vzdálenost na kterou si řidič cyklisty všimne je v nejlepším případě 55 m. To je pořád dost málo.

Pokud má však cyklista reflexní vestu nebo jiné reflexní prvky, řidič ho vidí už ze vzdálenosti 200 m a bez problému se mu vyhne nebo přizpůsobí rychlost, tak aby cyklistu neohrozil.

Zdroje:

http://www.ibesip.cz/cz/cyklista/bezpecne-jizdni-kolo/povinna-vybava-jizdniho-kola

http://www.ibesip.cz/data/web/soubory/cyklista/bnk-2016-kompri-web.pdf