Reflexní vesta do auta (vše, co potřebujete vědět)

Reflexní výstražná vesta je součást povinné výbavy každého motorového vozidla. Od ledna roku 2016 začala platit nová norma, která se týká výstražných vest. Se zavedením nové normy se objevilo řada protichůdných informací o tom, jaké vesty vyhovují aktuální normě. Pokud si nejste jistí, jak to je s vestami do auta, dozvíte se to v našem článku.

Musí řidiči vyměnit staré vesty za nové?

Původně proběhla českými médii zpráva, že řidiči, kteří mají vestu podle původní normy ČSN EN 471, budou muset vestu vyměnit za novou odpovídající aktuální normě EN ISO 20471:2013.

Ministerstvo dopravy však všechny uklidnilo s tím, že do aut jsou použitelné vesty podle obou norem. Pokud tedy máte starší vestu podle normy ČSN EN 471, je vše v pořádku. Pro použití jako výstražná vesta v autě však musí být buď jedna nebo druhá norma splněna. Jestli vesta odpovídá daným normám zjistíte jednoduše na štítku vesty.

 

Musí být vesty podle nové normy označené čtyřmístným kódem kontroly?

Další poplašná zpráva, která se svého času objevovala, byla, že vesty podle nové normy musí projít kontrolou a musí na nich být uvedená notifikační osoba (která provádí testování) a její čtyřmístné identifikační číslo. Vesty bez tohoto označení neodpovídají nové normě.

I tuto informaci však Ministerstvo dopravy vyvrátilo.

Podle ministerstva výstražná vesta do auta není ten druh ochranných pomůcek, u kterých by se muselo uvádět čtyřmístné notifikační číslo. Tato povinnost se týká jiných typů ochranných pomůcek.

V čem je rozdíl mezi vestami které neodpovídají normě a vestami, které normě vyhovují

Normy u vesty definují fotometrické vlastnosti podkladového materiálu vesty a reflexních pruhů, včetně jejich velikostí. Zjednodušeně řečeno norma určuje míru, do jaké musí materiály vesty odrážet světlo. Vesty, které jednu nebo druhou normu nesplňují, hůře odráží světlo a jejich reflexní prvky jsou tedy o něco hůře viditelné.

 reflexní vesta do auta

 

Jak je to s povinností reflexních výstražných vest u našich sousedů

Pokud se chystáte na dovolenou nebo na pracovní cestu do některého ze sousedních států, jistě oceníte i informace o tom, jaké povinnosti platí tam. 

Slovensko - vesta je povinná pro všechny v autě. Každý, kdo vystupuje při mimořádné události z motorového vozidla musí mít vestu a to ve dne i v noci. Sankce za porušení je 50 až 150 Eur.

Polsko - vesta je povinná pro všechny členy posádky auta

Německo - vesta je povinná jen pro řidiče vozidel registrovaných v Německu.

Rakousko - reflexní vesta je povinná pouze pro řidiče. Pro ostatní cestující z auta se doporučuje. Barvy jsou povolené: oranžová, žlutá, červená. Sankce za porušení pravidel se pohybuje v rozmezí - 14 až 2180 Eur

Závěr

Reflexní výstražná vesta je součást povinné výbavy automobilu. Je důležité, aby vesta odpovídala jedné ze dvou norem (původní nebo nově platné). I vesty podle původní normy jsou stále platnou výbavou a není potřeba je vyměňovat.

Vesta je u nás povinná ze zákona pouze pro řidiče. V zájmu vlastní bezpečnosti byste však měli vozit vestu pro každého člena posádky auta. Vestu mějte připravenou v autě k rychlému použití. Jedním z nejčastějších nešvarů je vesta schovaná v kufru. Vestu byste měli mít už než vystoupíte z auta. Nepodceňujte svoji bezpečnost.

Zdroje: